2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Fòrum Social Mundial, Dakar
Vista de l'acte del dia 8 de febrer. De panelistes, d'esquerra a dreta, Oscar Ugarteche (UNAM), Fatma Alloo (DAWN - Africa), Manuel Manonelles (F. UBUNTU), Federico Mayor, Mario Lubetkin (IPS) i Daniel Van Daele (FGTB-ABVV/ITUC-CSI)
Foto: Hernán Cortés/Fòrum UBUNTU
Del 6 al 12 de febrer es va celebrar a Dakar (Senegal) una nova edició del Fòrum Social Mundial, en el context del 10è aniversari de la seva primera reunió a Porto Alegre, Brasil.

En aquesta edició el Fòrum UBUNTU, que ha estat present en totes les edicions anteriors i que és membre del seu Consell Internacional, va organitzar dues activitats pròpies i va participar en altres de diferents organitzacions i col·lectius de societat civil i moviments socials.

El dia 8 al matí es va celebrar la primera activitat, co-organitzada amb la Confederació Sindical Internacional (CSI/ITUC), sota el títol "Cap a un nou model de governança mundial" amb una important assistència de públic. Va comptar amb la participació d'en Federico Mayor, Fatma Alloo (DAWN Africa), Mario Lubetkin (IPS), Daniel Van Daele del sindicat belga FGTB/ABVV en representació de la CSI/ITUC, Emmanuel Poilâne (Fundació Danielle Mitterrand - France-Libertés), Óscar Ugarteche (UNAM) i Manuel Manonelles del Fòrum UBUNTU que també actuà de moderador.

En l'acte es va abordar la idea d'una nova governança mundial a partir de diferents perspectives: una visió africana en base al paper de la dona, la perspectiva des del món sindical sobretot en allò que té a veure amb l'atur, vinculat als canvis en el sistema internacional i els problemes econòmic-financers en un món on les economies emergents financen el deute de les economies desenvolupades; el paper dels nous mitjans i models de comunicació; la problemàtica del desarmament i el finançament pel desenvolupament, etc. Les intervencions foren seguides per un debat molt ric i intens sobre diferents alternatives al model actual.

El dia 9 l'activitat del Fòrum UBUNTU, es va centrar en un dels desafiaments majors a nivell global i que és especialment dramàtic en l'actual context de crisi i que colpeja de forma més dura el continent africà. Sota el títol "Sobirania alimentària i democràcia global" el debat es dugué —en condicions logístiques una mica complicades- al mateix lloc que el del dia anterior, i va comptar amb la participació d'en Federico Mayor, Aminata Traoré, Bernard Cassen, Eric Hazard (Oxfam International), Sara Longwe (FEMNET), Djibo Bagna (ROPPA- Associació d'Agricultors de l'Àfrica Occidental), Jaime Balaguer (World Rural Forum) i Manuel Manonelles del Fòrum UBUNTU.

Intervenció de Djibo Bagna a l'activitat del dia 9 de febrer que duia el títol "Sobirania Alimentaria i Democràcia Global"
Foto: Hernán Cortés/Fòrum UBUNTU
Durant el debat es varen plantejar diferents visions al voltant de la sobirania alimentaria (especulació financera, geopolítica dels aliments, el paper de la dona, el paper dels agricultors locals sobretot en el context africà, etc.), totes coincidents en l'opinió que és inadmissible que continuï havent-hi l'actual nivell de desnutrició que afecta ja a més de mil milions de persones, en un món on hi han les condicions per eradicar la fam arreu.

La idea de sobirania alimentària, entesa com la capacitat de les societats per poder escollir el seu model per tal de garantir les necessitats alimentàries de la seva població, es va lligar de forma clara amb el concepte de democràcia global amb afirmacions tant rotundes com la que va fer Aminata Traoré dient "els electors del països africans on s'ha instaurat una suposada democràcia de tall liberal són els que després es moren de fam als carrers". La visió africana va estar present de manera important dins de l'acte, per la presència de l'Aminata Traoré, com la d'en Djibo Bagna o el representat d'Oxfam International a Senegal, Eric Hazard.

Durant les intervencions i la discussió que en seguí es feu evident que un nou model de governança mundial és necessari, i un dels passos essencials és la solució a totes les problemàtiques alimentàries que, segons la Declaració Universal del Drets Humans (en el seu article 25) esdevé un dels drets inalienables de qualsevol ésser humà. És per això que la relació entre sobirania alimentària, democràcia i una governança mundial real és patent i UBUNTU va voler contribuir i enfortir el debat al respecte dins del marc del FSM.

Com es va dir i repetir al llarg de les activitats del Fòrum UBUNTU en el FSM, "un altre món és possible...i de forma urgent".

En Federico Mayor, Manuel Manonelles i en Hernán Cortés varen participar també en altres actes i activitats que es dugueren a terme a Dakar en el context del Fòrum Social en representació del Fòrum UBUNTU. La delegació del Fòrum UBUNTU també comptà amb el recolzament i participació d'en Josep Queralt.
Una altra vista d'un dels actes organitzats pel Fòrum UBUNTU
Foto: Hernán Cortés/Fòrum UBUNTU

La delegació del Fòrum UBUNTU al FSM de Dakar amb Fatma Alloo i Sara Longwe
Foto: Fòrum UBUNTU