2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

XIII Conferència de la UNCTAD
La UNCTAD, creada el 1964, és un programa de les Nacions Unides que promou la integració dels països del Sud a l'economia mundial dins d'un marc propici per al desenvolupament, i que té per objectiu orientar els debats relatius a les polítiques i les reflexions en matèria de comerç i desenvolupament.

Aquesta setmana es celebra la XIII Conferència que té per a tema central 'Una globalització amb el desenvolupament en un lloc central: cap a un desenvolupament i un creixement inclusiu i sostenible', i comptarà amb la participació d'actors internacionals de tot tipus (estats, organitzacions internacionals, societat civil, etc.). L'edició d'aquest any ve marcada per la polèmica al voltant del llançament d'una carta firmada per antics treballadors de la UNCTAD en la qual denuncien l'estratègia que els països de l'OCDE estan seguint per tal de debilitar aquesta institució. Aquí pots consultar la carta i una notícia relacionada.

En paral·lel a la Conferència de la UNCTAD, qui ha denunciat l'ortodòxia econòmica regnant i el lligam entre les finances i l'economia, es celebra a Washington una nova Reunió de Primavera de les Institucions de Bretton Woods (Grup del Banc Mundial i Fons Monetari Internacional), envoltada també de polèmica per l'elecció del nou president del Banc Mundial. Aquest privilegi recau en els Estats Units qui, en contra de la gran majoria de veus de la societat civil i d'altres actors, ha designat com a president en Jim Yong Kim.

Tot l'anterior és una mostra de la necessitat de reforma de les Institucions Internacionals per tal d'aconseguir una governança efectiva i democràtica a nivell global, i que no respongui només als interessos del Nord tal i com el Fòrum UBUNTU ve reclamant des de fa anys.